18 soorten oliën waarmee je tot rust komt

Als je er geen ervaring mee hebt verwacht je het misschien niet, maar geuren kunnen een grote invloed hebben op hoe je jezelf voelt. Ze kunnen een opwekkende werking hebben of je juist helpen om te ontspannen. In dit artikel hebben we 18 oliën voor je verzameld uit deze laatste categorie: oliën die je helpen om tot rust te komen.

1: Lavendel

De allerbekendste rustgevende olie is lavendel. Lavendel helpt om stress en angstgevoelens te verminderen. Door deze werking helpt het je ook om makkelijker in slaap te vallen. Lavendelolie is dan ook vaak in producten voor het slapengaan te vinden, zoals slaapspray en speciale douchecrèmes en bodylotion voor ’s avonds.

2: Kamille

Ook kamille is goed bekend om zijn rustgevende eigenschappen. De meesten zullen hierbij vooral aan kamillethee denken, maar kamilleolie heeft met zijn zachte bloemige aroma een minstens net zo sterk rustgevend effect.

3: Rozen

Rozenolie is een van de duurste etherische oliën doordat er ontzettend veel rozenblaadjes nodig zijn voor de productie. Denk bij rozenolie niet aan de geur van cosmeticaproducten met rozengeur: deze zijn niet te vergelijken. Rozenolie helpt om te ontspannen en om slapeloosheid en mentale vermoeidheid te verlichten.

4: Bergamot

De olie van bergamot heeft een verzachtende en kalmerende werking. Ook kan het helpen om beter te slapen. De geur wordt het beste omschreven als fris, licht en zoetig.

5: Patchoeli

Patchoeli heeft een volle geur. Het ruikt zoet, kruidig en ook wat houtachtig. De olie draagt bij aan gevoelens van rust, kalmte en ontspanning.

6: Sandelhout

Sandelhout heeft een sterke rustgevende en kalmerende werking. Het helpt zowel tegen stress als tegen slapeloosheid. De geur is zoet en houtachtig.

7: Cederhout

Cederhoutolie werkt rustgevend en kalmerend. De olie heeft een krachtige zoete en houtachtige geur. Je komt vaak twee verschillende varianten tegen: cederhout texas en cederhout virginia. De laatste heeft een wat verfijndere en minder sterke geur.

8: Geranium

De geur van geraniumolie doet een beetje aan rozenolie denken. Het wordt omschreven als zoet en zwaar. De olie helpt om tot rust te komen en draagt bij aan een tevreden gevoel.

9: Jasmijn

De plant met de sterk geurende jasmijnbloemen heeft zijn oorsprong vermoedelijk in Centraal-Azië. Tegenwoordig is de plant echter wereldwijd geliefd. De olie ervan heeft een lekkere zoete, warme en volle geur en roept een gevoel van plezier en rust op.

10: Salie

Salie heeft een typische scherpe en kruidige geur. De geur is warm en fris tegelijk en doet een beetje denken aan kamfer. De olie helpt bij het verlichten van stress en het verbeteren van je slaap.

11: Citroenmelisse

De olie van citroenmelisse helpt om je stemming te verbeteren en om te ontspannen. De geur is citroenachtig, maar dan een stuk zachter en daardoor erg aangenaam. Zuivere citroenmelisse olie is wel erg prijzig.

12: Selderijzaad

Selderijzaadolie ruikt warm, zoet en kruidig. Het helpt je om tot rust te komen en om je een kalm gevoel te geven. De olie vormt een goede combinatie met lavendel.

13: Zoete sinaasappel

Zoete sinaasappelolie helpt om je stemming te verbeteren en om spanning en stress te verminderen. Ook bij het verbeteren van je nachtrust kan deze olie nuttig zijn. De geur is lekker fris, zoetig en uiteraard fruitig.

14: Valeriaan

Valeriaan staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Het wordt regelmatig gebruikt bij slaapproblemen. De olie is ook zeer geschikt om tot rust te komen. De geur is warm, zoet en houtachtig.

15: Vanille

De sterke geur van vanille kennen we allemaal wel: lekker warm en zoet. De olie heeft een verzachtende en rustgevende werking. Ook helpt het bij het creëren van een gevoel van warmte en welbehagen.

16: Vetivert

Vetivert, ook wel vetiver genoemd, is een grassoort die oorspronkelijk uit India komt. Daar staat de olie ervan bekend als de olie van kalmte. De geur is zoet en zwaar en doet een beetje aan een bosgeur denken.

17: Ylang-Ylang

Ylang-Ylang heeft een lekkere warme en zoete bloemengeur. Deze geur helpt om spanningen en angstgevoelens te verminderen en een gevoel van kalmte en rust te geven.

18: Spikenard (jatamansi)

Deze olie is niet zo bekend, maar wel zeer geschikt om te ontspannen. De olie helpt bij het verlichten van stress, spanningen, nervositeit, rusteloosheid en slapeloosheid. De geur is te omschrijven als zwaar, houtachtig en zoet.

Vind jouw olie

Zoals je hebt kunnen lezen, is er een ruime keuze aan oliën die je helpen om tot rust te komen. Welke olie voor jou het fijnste werkt, is een kwestie van uitproberen. Daarnaast kan je ook verschillende oliën met elkaar mengen, om zo je eigen ontspanningsolie te maken.

 

Naar welke oliesoort ben jij benieuwd? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.